Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Daha da Güçlendi

PET/BT yani Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi görüntüleme yöntemi tüm dünyada kanser tanısında kullanılabilecek en ileri görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme yönteminde çeşitli radyoaktif maddeler kullanılmaktadır. Rutinde sıklıkla kullandığımız Flor-18 ile işaretli  şeker benzeri bileşik (FDG), birçok kanser türünün tanısının konulmasında oldukça önemli bir etkinliğe sahiptir ve tüm dünyada olduğu gibi hastanemizde de bu yöntem başarıyla uygulanabilmektedir.  Bununla birlikte bu bileşik hem prostat kanserlerinin hem de nöroendokrin kanserlerin görüntülenmesinde yetersiz kalmaktaydı. Son zamanlarda ise bu kanserlerin görüntülemesinde ve tedavisinde kullanılmak üzere, kanserli hücreleri bulup onlara tutunan akıllı radyoaktif moleküller geliştirilmiştir.

Bu radyoaktif akıllı moleküllerden rutin uygulamalara katılanların başında Galyum-68 PSMA ve Galyum-68 DOTATATE gelmektedir. Bu yeni yöntemler sayesinde özellikle prostat kanserleri başta olmak üzere teranostik denilen uygulama ile erken tanı ayrıca tedavi şeklinin belirlenmesi ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde çok önemli bir yol kat edilmiştir. Biz de bu ileri teknolojik görüntüleme ünitesinin üretim merkezini mevcut PET/BT ünitesi içerisine kurarak hizmet vermeye başladık. Ayrıca ünitemize eklenen bu yöntemle sağlanan bir diğer gelişme de, Lutesyum-177 ile işaretli akıllı radyoaktif molekül sayesinde kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen ileri evre prostat ve nöroendokrin kanser hastalarının tedavisini yapabilecek olmamızdır.

Bu ünitenin kurulmasında desteğini esirgemeyen başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Alim YILDIZ  Başhekimimiz Prof. Dr. Ömer Tamer DOĞAN olmak üzere tüm idari yönetimimize teşekkür ederiz.

 

Doç.Dr. Zekiye HASBEK

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Nükler Tıp Anabilm Dalı Başkanı